DE KUNST PARADE

DE KUNST PARADE

De Kunst Parade: kunst, literatuur en muziek smelten samen tijdens eigentijdse art fair in antiek schoolgebouw.

Podium met artist talks, kunstveiling, films, muziek, literatuur en poëzie in Gallery Untitled. Kunst cocktails door REM Atelier.
Lunch en diner door de De Kok en de Tuinman.

Optredens van o.a. Ntjam Rosie, Lwela Kasulwe, Mingue, voordrachten van onder meer Alex Boogers, Sander Kok, Daan Doesborgh, Elfie Tromp en artist talks door Carlijn Kingma en Peter Bastiaanssen.

Initiatiefnemer Gallery Untitled heeft een bombardement aan kunstwerken in 4 grote zalen van o.a.  Raoul Deleo, Carlijn Kingma, REM Atelier, Sander Buijk, Pepijn van den Nieuwendijk, Lenny Oosterwijk, Peter Bastiaanssen, Sasja Hagens, Johan Kleinjan, Zaida Oenema, Vera Cornel, Claudio Pedraza, Levi Jacobs Jose op ten Berg, Rens Horn en Jazz Szu Ying Chen.

Voor meer informatie over de programmering zie hieronder.

Donderdag 8 februari 13.00 – 21.00 | expositie in 4 grote zalen
18.00 Muziek door Ntjam Rosie en Niels Broos (toetsenist)
18.30 Gastspreker Alex Boogers
18.45 Artist talk door Carlijn Kingma
19.00 Kunstveiling

Voor meer informatie over de programmering zie hieronder.

Vrijdag 9 februari 10.00 – 23.00 | expositie in 4 grote zalen
18.00 Muziek door Ntjam Rosie en Ruben Croes (gitarist)
18.30 Gastspreker Daan Doesborgh
18.45 Artist talk
19.00 Kunstveiling
18.00 – 23.00 Creatieve Cocktails door REM Atelier

Voor meer informatie over de programmering zie hieronder.

Zaterdag 10 februari 10.00 – 23.00 | expositie in 4 grote zalen
20.00 Muziek door Lwela Kasulwe
20.30 Gastspreker Sander Kok
20.45 Artist talk Rens Horn
21.00 Kunstveiling

Voor meer informatie over de programmering zie hieronder.

Zondag 11 februari 10.00 – 21.00 | expositie in 4 grote zalen
15.00 Muziek door Ntjam Rosie en Mingue
15.30 Poëzie door Elfie Tromp
15.45 Artist talk Peter Bastiaanssen
16.00 Kunstveiling
16.00 – 21.00 Creatieve Cocktails door REM atelier

Voor meer informatie over de programmering zie hieronder.

DONDERDAG 8 FEBRUARI 2018 | 10.00 – 21.00 OPENINGSTIJDEN EXPOSITIES IN 4 GROTE ZALEN | ENTREE: BIJ HET VERLATEN VAN DE KUNST PARADE KOOP JE EEN KUNSTWERK VAN MIN. 5 EURO
MUZIEK | 18:00 | NTJAM ROSIE & NIELS BROOS

18:00

Favoriet van Gallery Untitled Ntjam Rosie komt terug!De Rotterdamse singer-songwriter en stijlicoon Ntjam Rosie is een parel in het Nederlandse muzikale landschap. Haar zwoele, soepele soul en jazzmuziek combineert het beste van twee continenten, Afrika en Europa. Tijdens de Kunstparade treed ze maar liefst 3 keer op, iedere keer met een andere gast als begeleiding. Op donderdag komt ze samen met toetstenist Niels Broos.

Foto: Lenny Oosterwijk©

GASTSPREKER | 18:30 |ALEX BOOGERS

Alex Boogers is schrijver met zwarte humor en spot. Met zijn roman Alleen met de goden won hij de Nederlandse Boekhandelsprijs 2016 en werd hij genomineerd voor de Libris literatuur Prijs 2016. Uit de media klonken lovende reacties: ‘Dwingend proza. Een hoogtepunt in zijn oeuvre.’ NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en De Volkskrant schreven over zijn boek. In oktober 2017 kwam de nieuwe roman Onder een hemel van sproeten uit. In zijn achtste roman schept Alex Boogers opnieuw een bijzonder universum waarin tegenstellingen bij elkaar komen: ouderdom versus jeugd, zwart versus blank, volks versus elitair. Onder een hemel van sproeten is een confronterende roman over afkomst, achtergrond, vriendschap, vergelding, wraak en loyaliteit.
Naast zijn boeken publiceerde hij in Vrij Nederland, Esquire, Playboy en Nieuwe Revu. Bovendien was hij te zien in het VPRO-programma 24 uur met… bij Theo Maassen.
Beeld:  © Lenny oosterwijk
ARTIST TALK | 18:45 | CARLIJN KINGMA

Het was een veelbewogen jaar voor Carlijn Kingma. Precies een jaar geleden begon Gallery Untitled met het verkopen van haar werk en met groot succes. Haar supergedetailleerde pentekeningen zijn uniek binnen de hedendaagse kunst. Haar utopische werken nemen je mee in de wereld van filosofie, architectuur en geschiedenis. Haar architectonische achtergrond is zeker zichtbaar in haar werk, maar Carlijn noemt zichzelf liever carthograaf der denkwerelden. Het verhaal bij de werken is dan ook erg belangrijk en zorgen ervoor dat haar tekeningen nog meer gaan leven. Deze middag zal Carlijn dan ook dieper op haar werk ingaan.

Foto: Sem Rietstap ©

VRIJDAG 9 FEBRUARI 2018 | 10.00 – 23.00 OPENINGSTIJDEN EXPOSITIES IN 4 GROTE ZALEN | ENTREE: BIJ HET VERLATEN VAN DE KUNST PARADE KOOP JE EEN KUNSTWERK VAN MIN. 5 EURO
MUZIEK | 18:00 | NTJAM ROSIE & RUBEN CROES

Favoriet van Gallery Untitled Ntjam Rosie komt terug!De Rotterdamse singer-songwriter en stijlicoon Ntjam Rosie is een parel in het Nederlandse muzikale landschap. Haar zwoele, soepele soul en jazzmuziek combineert het beste van twee continenten, Afrika en Europa. Tijdens de Kunstparade treed ze maar liefst 3 keer op, iedere keer met een andere gast als begeleiding. Op vrijdag komt ze samen met gitarist Ruben Croes.

Foto: Lenny Oosterwijk ©

GASTSPREKER | 18:30 | DAAN DOESBORGH

Daan Doesborgh (1988) is schrijver en presentator, en woont in Amsterdam. Hij is redacteur van Tirade en oud-redacteur van Propria Cures. In 2010 werd hij Nederlands Kampioen Poetry Slam. In samenwerking met de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en Vrij Nederland maakt hij de maandelijkse Poëziepodcast. Momenteel werkt hij aan zijn debuutroman, die zal verschijnen bij uitgeverij Van Oorschot.

Voor Vrij Nederland en Brainwash schrijft hij met enige regelmaat artikelen over politiek, kunst en de actualiteit. Hij werkt regelmatig samen met muziekensembles, zoals het Nederlands Blazers Ensemble en het Ricciotti Ensemble.  Van 2006 tot 2011 was hij stadsdichter van Venlo. Hij publiceerde twee dichtbundels, en zijn werk werd onder andere gepubliceerd in Awater, Tirade, Het Parool, Vrij Nederland en het NRC.

Foto: Lenny Oosterwijk  ©

ARTIST TALK | 18:45

Lenny Oosterwijk | Natuurfotografie

In de natuur vindt Lenny Oosterwijk zijn inspiratie. Zo maakt hij voor het project Heraclitus al een aantal jaren foto’s van rivieren tot ongrijpbare, bijna abstracte beelden. De rivier als symbool voor oneindige beweging. Of, zoals de filosoof Heraclitus het verwoordde,No man steps in the same river twice’.

In 2014 maakt hij binnen deze zelfde thematiek de film Heraclitus. De film werd geselecteerd en vertoond op het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2015. Oosterwijk zoekt hierin naar een andere waarheid, die doet denken aan de inzichten van Zen koans (raadsels vanuit boeddhistische traditie, bedoeld om het rationele denken te stoppen). Het internationaal vermaarde jazz kwartet Artvark SQ componeerde de muziek bij deze rivier film.

Onlangs won Lenny Oosterwijk de Zilveren Camera in de categorie Portret.

Beeld: Sander Buijk ©
ZATERDAG 10 FEBRUARI 2018 | 10.00 – 23.00 OPENINGSTIJDEN EXPOSITIES IN 4 GROTE ZALEN | ENTREE: BIJ HET VERLATEN VAN DE KUNST PARADE KOOP JE EEN KUNSTWERK VAN MIN. 5 EURO
MUZIEK | 20:00 | LWELA KASULWE

Wanneer Ntjam Rosie je muziek als “beyond beautiful and different, you have a natural gift” omschrijft, dan moet het goed zitten. Maar de prestigeuze Grote Prijs van Nederland en de SENA Grote Prijs van Rotterdam zijn ook fan; bij beiden bereikte hij de finale in 2016. De in 1998 naar Nederland verhuisde Kasulwe groeide op in Congo. De traditionele, maar ook de moderne, muziek uit zijn geboorteland mixt hij met soul, jazz, folk en funk om zo tot een eigen sound te komen.

Foto: Lwela Kasulwe ©

GASTSPREKER | 20:30 | SANDER KOK

Sander Kok (1981) studeerde literatuurwetenschap en kunstgeschiedenis. Hij woonde en werkte in New York, Milaan en Seoul. In 2017 deed hij negen afleveringen mee aan kennisquiz De Slimste Mens. Zijn debuutroman, Smeltende vrouw, werd door Hagar Peeters ‘voortreffelijk’ genoemd; Menno Wigman noemde het ‘een buitengewoon intelligent geschreven droomdebuut’ en Herman Brusselmans sprak van ‘een debuut dat alle andere debuten overbodig maakt’.

Voor Sander Koks ideeën over literatuur, leest u bijvoorbeeld ditinterview in Het Parool.

Foto: © Lenny Oosterwijk

ARTIST TALK | 20:45

Rens Horn | Fotografie

Rens Horn is in 1995 afgestudeerd aan de Academie St. Joost in Breda. Sinds die tijd werkt hij in zijn eigen atelier als beeldend kunstenaar / fotograaf, voornamelijk autonoom maar ook in opdracht. Daarnaast is hij verbonden aan het Nederlands Fotomuseum waar hij workshops ontwikkelt en geeft, en in de donkere kamer afdrukken maakt van negatieven uit de collectie. Ook geeft hij sinds 2004 les in diverse richtingen fotografie bij de SKVR in Rotterdam.

Beeld: Rens Horn
ZONDAG 11 FEBRUARI 2018 | 10.00 – 21.00 OPENINGSTIJDEN EXPOSITIES IN 4 GROTE ZALEN | ENTREE: BIJ HET VERLATEN VAN DE KUNST PARADE KOOP JE EEN KUNSTWERK VAN MIN. 5 EURO
MUZIEK | 15:00 | NTJAM ROSIE & MINGUE

Favoriet van Gallery Untitled Ntjam Rosie komt terug!De Rotterdamse singer-songwriter en stijlicoon Ntjam Rosie is een parel in het Nederlandse muzikale landschap. Haar zwoele, soepele soul en jazzmuziek combineert het beste van twee continenten, Afrika en Europa. Tijdens de Kunstparade treed ze maar liefst 3 keer op, iedere keer met een andere gast als begeleiding. Op zondag treedt ze op met de Rotterdamse zangeres Mingue.

Foto: Lenny Oosterwijk ©

GASTSPREKER | 15:30 | ELFIE TROMP

Elfie Tromp is schrijver, vaste columnist voor Metro, theatermaker en presentator. Ze bracht haar boeken ‘Goeroe’ en ‘Underdog’ uit. Met haar theaterstuk Monster Love Town trad ze op over de wreedheid van de liefde. Het veelbesproken stuk werd afgelopen jaar o.a. op de Parade getoond. Bovendien schrijft en schreef ze voor Vrij Nederland, Vogue, LINDA en De Volkskrant. In Gallery Untitled zal ze met haar Poëzie naar buiten treden.

Foto: Lenny Oosterwijk ©

ARTIST TALK | 15:45 | PETER BASTIAANSSEN

22 schilderijen van moderne meesterwerken waarin het vrouwelijke model centraal staat, zijn te zien bij Gallery Untitled. In het kader van het project ‘Yapping Modern Models’, heeft beeldend kunstenaar en  filosoof Peter Bastiaanssen  deze schilderijen nageschilderd, met zwarte hond, als pastiches. Op de achterkant van de schilderijen staat te lezen wat er met de modellen is gebeurd. Hoe was hun relatie met de kunstenaar, hoe verliep hun leven.

Directe aanleiding voor dit project  was de petitie tegen het vertonen van het schilderij van Balthus, ‘Theresa dreaming’ in het Metropolitan Museum , en nu, een paar dagen voor de opening van de expositie, het bericht dat een schilderij van Waterhouse verwijderd wordt uit de Manchester Gallery., vanwege  objectvering van het vrouwelijke lichaam. Dit alles in het kader van de #metoo beweging. Tijd voor onderzoek, vond Peter Bastiaanssen. Enerzijds door het fysiek naschilderen van de schilderijen met vrouwelijke modellen, anderzijds door uit te zoeken welke verhalen er bekend zijn rondom de modellen. Schilderijen van oa. Balthus, Picasso, Matisse, Modigliani, Munch, Beckmann, Kirchner,  Breitner en Hopper, werden tot nu toe aan het onderzoek onderworpen. Meer zullen volgen. Er is een  kleine publicatie  beschikbaar met daarin  de schiderijen en verhalen, tot zover, gebundeld.

Beeld: Peter Bastiaanssen ©
MET DANK AAN

De Kunst Parade is mede mogelijk gemaakt dankzij:

Cultuurscouts Rotterdam en de Gemeente Rotterdam